Odrůdy vín

Bílé odrůdy

Ryzlink Vlašský

Jeho původ není znám, ale je tradiční moravskou odrůdou. Dozrává později, pozdní sběry a výběry jsou vhodné do archivu. Má světlou žlutozelenou barvu, neutrální mírně květinovou vůni, jemnou nevtíravou chuť s výraznou kyselinkou. Je vhodné k předkrmům a fádnější úpravě jídel a vynikající do vinného střiku. Je častým základem pro cuvée šumivých vín. Doporučujeme hlavně znojemskou a mikulovskou oblast. Sudové víno Ryzlink vlašský >

Ryzlink Rýnský

Pochází z Porýní. Dává vysoce jakostní víno žlutozelené až zlatavé barvy, slabě muškátové, někdy i lipové vůně s jemnou kořenitou a harmonickou chutí a výraznější, avšak jemnou kyselinkou. Zejména pozdní sběry a výběry, které jsou mimořádně vhodné k delšímu zrání jsou právem označovány jako "král vín a víno králů". Doporučujeme k předkrmům, bílým masům a sladší výběry i k dezertům. Nejlepší bzenecká, znojemská, mutěnická a žernosecká oblast. Sudové víno Ryzlink rýnský >

Müller Thurgau

Dnes nejvíce rozšířená odrůda u nás. Vyšlechtěna byla ve Švýcarsku z různých klonů Ryzlinku rýnského nebo podle posledních poznatků křížením s Chrupkou bílou. Víno má zelenkavě žlutou barvu, typický muškátový až kopřivově broskvový buket s nižší kyselinkou. Lehčí harmonické a pitelné víno je vhodné k předkrmům, bílým sýrům i přátelskému posezení. Doporučujeme Znojemsko, Uherskohradišťsko a české oblasti. Sudové víno Müller Thurgau >

Neuburské

Pochází z Dolního Rakouska. Má zelenkavou až žlutavou barvu, jemná vůně s nádechem kouře může zráním přejít k ovocné, plnou chuť s nižší kyselinou. Z dobrých ročníků dává vynikající archivní vína. Doporučujeme k bílým sýrům a méně kořeněným masům.

Veltlínské Zelené

Velmi rozšířená odrůda dává vína ve stolní jakosti i vysoce kvalitní. Barva je světle zelená až zlatavá, z některých půd až medově lipová vůně, v chuti s příjemnou hořčinkou. Je to svěží víno z pozdních sběrů vhodné do archivu. Možno doporučit při jemnější úpravě mas, výborné do vinného střiku. Sudové víno Veltlínské zelené >

Sylvánské Zelené

Přišlo k nám pravděpodobně z Rakouska, není příliš rozšířené. Je zelenavé barvy s výraznou "trávovinkou" v buketu. Při zrání na láhvi dosahuje plně extraktivní harmonické chuti vhodné pro společenské události. Možno doporučit k jemnější úpravě masa a pro "delší pití". Sudové víno Sylvánské zelené >

Rulandské Bílé

Bylo k nám dovezeno cisterciáky z Burgundska. Má zelenožlutou barvu, delším zráním až zlatou s typickou květnatou vůní. Jako mladé má výraznější kyselinku, stářím získává plnou extraktivní harmonickou chuť, v kabinetní nebo pozdně sběrové jakosti je to špičkové víno zejména z teplejších oblastí. Je vhodné k plísňovým sýrům, většině mas, vyzrálé může být i k divočině.

Rulandské Šedé

Burgundská odrůda vzniklá pupenovou mutací z burgundského modrého. Vína jsou zlatavé barvy typické chlebnaté vůně a chuti. Má nižší obsah kyselin a po delším zrání může mít až koňakovou příchuť. Zvláště ve výběrové jakosti po delším zrání dosahuje mimořádně plné a jemné chuti s vyšším zbytkovým cukrem. Je vhodné jako suché k drůbeži, jako sladší k dezertům. Sudové víno Pinot Gris (Rulandské šedé) >

Chardonnay

Stará francouzská odrůda. Zlatožlutá barva, výrazná květnatá vůně, plná kořenitá a velmi osobitá chuť s kyselinkou, velmi vhodné na archivování. V predikátní jakosti jde o špičková vína. Mladší štíhlejší vína lze doporučit k mořským živočichům a bílým plísňovým sýrům, tělnatější predikáty k méně výrazným úpravám masa i zvěřiny. Sudové víno Chardonnay >

Sauvignon

Odrůda původem z oblasti Bordeaux. Barva světle zelená až zelenožlutá, vůně podle polohy po kopřivách, broskvích nebo i černém rybízu, což se projevuji i v chuti. Zráním na lahvi získává plnost, jemnost a harmoničnost zvláště u pozdních sběrů. Vhodné k předkrmům, rybám a drůbeži s výraznější úpravou. Daří se zejména na Znojemsku. Sudové víno Sauvignon >

Muškát Moravský

Byl vyšlechtěn v Polešovicích na Moravě křížením Muškát Ottonel a Prachttraube. Víno je lehčího typu, světle žluté barvy, výrazně aromatické, přičemž jeho tóny se liší podle typu a původu. Suché víno doporučujeme např. k jemným paštikám, sladší k dezertům.

Tramín Červený

Jeho původ se uvádí v oblasti Říma nebo Tyrolska. Víno je zlatožluté barvy s typickou silnou těžší vůní, charakteristickou kořeněnou chutí a nižší kyselinou. Hlavně pozdní sběry a starší vína se zbytkovým cukrem jsou pro vysokou aromatičnost vhodná i jako aperitiv a k sladkým dezertům a oblíbená ženami.

Irsay Oliver

Odrůda vyšlechtěná v Maďarsku křížením Čabaňské perly a Bratislavského bílého dává víno zlatožluté barvy s typickou silnou vůní a plnou chutí. Připomíná muškát, ale charakterem a obsahem kyselin je při pití příjemnější. Je často používáno k aromatizaci známkových vín.

Pálava

Vyšlechtěno v Perné na Moravě křížením Tramínu s Müller Thurgau. Víno je žlutozelené barvy s intenzivní až tramínovou vůní připomínající vanilku, v chuti plné, lahodné a harmonické v výrazným "kořínkem" a kyselinkou. Sudové víno Víno Pálava >

Aurelius

Odrůda vznikla v Perné z Ryzlinku rýnského a Neuburského. Zelenkavá až zlatá barva, vůně připomíná Ryzlink. V chuti je velmi jemné, harmonické, plné s obsahem zbytkového cukru, po delším zrání vysoce kvalitní. Vhodné pro mimořádné příležitosti.

Scheurebe

Kříženec Rýnského ryzlinku a Sylvánu z Německa. Zachovává charakter ryzlinku. Pro své vysoké nároky je poměrně vzácné. Po delším zrání na lahvi je to mimořádné víno.

Děvín

Odrůda vyšlechtěná křížením Tramínu a Veltlínského dává příjemné aromatické víno s nižší kyselinkou a vyšším obsahem zbytkového cukru zvláště ve výběrech. Ochutnejte k sladkému dezertu.

Červené odrůdy

Svatovavřinecké

Odrůda dovezená pravděpodobně z Francie (Saint Laurent). Víno je tmavě červené až rubínové barvy se svěží vůní a plnou až sametovou chutí. Připomíná švestková povidla nebo černý rybíz. Možno doporučit k výraznější úpravě vepřového a všem tmavým masům včetně vodní drůbeže. Plnější je z mutěnicka a velkopavlovicka, štíhlejší ze Znojemska. Sudové víno Svatovavřinecké >

Frankovka

Její původ není znám. Víno tmavě rubínové barvy připomíná vůní jádra peckovin, někdy s náznakem vanilky. V chuti je zpravidla štíhleší s jemnou tříslovinou a kyselinkou. Vyzrává do bohaté šíře. Ke zvěřině, výrazné úpravě tmavých mas a pikantním sýrům. Sudové víno Frankovka >

Modrý Portugal

Původ není znám. Víno má světlejší barvu a jemnou až květinovou vůni. V chuti je lehčí, s nižším obsahem kyselin, velmi příjemné. Zkuste k veškeré drůbeži a běžným sýrům. Sudové víno Modrý Portugal >

Zweigeltrebe

Křiženec Frankovky a Svatovavřineckého původem z Rakouska. Tmavší červená barva, vůně se blíží Svatovavřineckému. Mladé víno je v chuti hrubé, později zjemní a dosahuje příjemné harmonie. Doporučujeme k jemně kořeněným masům a sýrům ementálského typu a mutěnickou, velkopavlovickou a brněnskou oblast.

André

Kříženec Frankovky a Svatovavřineckého vyšlechtěný ve Velkých Pavlovicích. Mladá vína jsou hrubá s vyšší kyselinou, po nazrání příjemně zjemní, získá na aromatičnosti a plnosti. Tmavá a uzená masa, tvrdé sýry.

Rulandské Modré

Tradiční odrůda původem z Francie. Světlejší cihlově rubínová barva se zlatavým okrajem. Kořenitá vůně s připomínkou mandlí a švestek se projeví až po delším zrání stejně jako květnatá a harmonická chuť. Ochutnejte k jemné úpravě zvěřiny a tmavých mas a kvalitním sýrům. Velmi zpříjemní delší posezení s malým zákuskem. Jako vyzrálé je to špičkové víno!

Cabernet Sauvignon

Odrůda z oblasti Bordeaux s bohatým obsahem kyselin, taninu a antokyanů. Víno rubínově červené barvy připomene černý rybíz a někdy i příjemnou trávovinku. Vynikající bohaté víno s dlouhou uchovatelností, které se vyplatí neuspěchat! Tmavá masa, zvěřina i příjemné posezení "jen tak". Sudové víno Cabernet Sauvignon >

Alibernet

Kříženec Alicante bouchet a Cabernet sauvignon původem z Ukrajiny. Víno má vysokou barvu s výrazným buketem po Cabernetu avšak s vyšší kyselinkou. Při redukované sklizni je kvalitní a vhodné k archivaci. Sudové víno Alibernet >

Neronet

Kříženec Alibernetu s Modrým portugalem a Svatovavřineckým. Víno má vysokou barvu a nižší kyselinku s neutrálním avšak harmonickým buketem. Vhodné hlavně do kupáží.

Cabernet Moravia

Odrůda vyšlechtěná v Moravské Nové Vsi, kříženec Zweigeltrebe a Cabernet Franc. Víno rubínově červené barvy zachovává cabernetová charakter. Z dobře vyzrálých hroznů dosahuje vysokou kvalitu.

Shiraz

Klasická vinná odrůda, rostoucí na řece Rhôně. Nejvíce je pěstována ve vinařských oblastech Hermitage, Cornas, Saint Joseph, Côte Rôtie. Je však rozšířena také v Austrálii a Kalifornii, kde se nazývá Shiraz. Dnes se vína Syrah, známá v anglicky mluvícím světě jako Shiraz, vyrábějí také v JAR, Austrálii a v USA.

Ruby Cabernet

Jde o další úrodný hybrid ze série šlechtění profesora Olma - Carignan x Cabernet Sauvignon, byl vyšlechtěn v roce 1936. Ideově šlo o přípravu odrůdy s kvalitou Cabernet Sauvignon, ale s tolerancí vůči podnebí, a s vysokými úrodami Carignanu. Olmovi se to podařilo jen částečně - vlastnosti Cabernetu jsou poněkud potlačené. Vyskytuje se v USA.