Bio vína

V případě bio vína hovoříme o víně, které je vyráběno odpovídajícími metodami z hroznů, které jsou vypěstovány dle standardů ekologické produkce. Tento přístup tudíž vylučuje jakékoliv použití umělých hnojiv, chemických preparátů, hormonů, dochucovadel, stabilizátorů a dalších nestandardních látek, které jsou v rozporu s biologickým přístupem.

Výroba bio vína se navrací logicky k původním postupům a procesům, které se používaly při výrobě vína po staletí, kdy ještě nebylo možné používat různé umělé prostředky a urychlovací postupy úpravy vína. Není možné například osiření fyzikálními postupy, nesmí se použít kyselina sorbová aj.

Vinice, které produkují hrozny pro biologické víno, by měly mít certifikaci a poskytovat výrobcům vína garanci o biologickém původu a stavu hroznů. Zásady ekologického zemědělství jsou stanoveny a kontrolovány dle zákona 242/2000 Sb., nařízení Rady (EHS) č. 2092/91 a prováděcího nařízení Komise EU 203/2012.  

Bio vína lze zakoupit jak lahvovaná, tak i ve formě sudového vína