Dub

Mnohá vína kvasí nebo zrají, resp. stárnou v dřevěných sudech a nejpoužívanější dřevo na jejich výrobu je dub. Existují dvě hlavní kategorie dubu, francouzský a americký a oba se používají po celém světě. Ač Francouzi vždy používají dub francouzský, bývají největší kalifornská vína také obvykle vyráběná v sudech z dubu francouzského. Americký dub je tradiční ve Španělsku, zejména v oblasti Rioja a v Austrálii, třebaže je v obou uvedených zemích používání francouzského dubu na vzestupu. Dub často uděluje vínu příchuť vanilky, protože obsahuje látku zvanou vanilin, která uděluje své aroma i vanilkovým luskům. Francouzský dub je však považován za jemnější a vytříbenější, zatímco o americkém dubu se tvrdí, že má otevřenější, přímější a zřetelnější charakter. Rozdíl v charakteristikách těchto dvou typů dubu není však příliš výrazný (americký dub roste resp. přibírá mnohem rychleji než francouzský a má hrubší, větší jádro, které určitě nějaký vliv mít bude). Tradiční ukládání francouzského dubu po několik let na volné ploše však určitě vyluhuje z dřeva ty nejprchavější aromatické složky. Americký dub se suší v pecích, tedy u něj k žádnému vyluhování nedochází a dřevo se řeže (narozdíl od francouzského dubu, který se štípe), což narušuje jádro, čímž je sudové víno vystaveno nejprchavějším prvkům za relativně krátkou dobu. Tuším, že kdyby byl francouzský dub sušený v pecích a násldně řezán a americký skladován na volných plochách a štípán, naše vnímání těchto dvou forem by se mohlo úplně obrátit. Americký bub bývá často při výrobě sudů opalován (vinaři si mohou objednat sudy, které jsou z vnitřní strany lehce, středně nebo velmi značně opáleny), což má účinky, které se ve víně projevují přidáním karamelových a kouřově toastových aroma. Tato toastová chuť se liší od každé podobné chuti, jakou je možné ze samotných hroznů získat. Je podivné, že dub může vyprodukovat chuť cedrovou, i když ta se pravděpodobně omezuje na vína vyráběná z kořenných modrých odrůd, které kvasí nebo zrají v relativně starém dřevě. Pociťujete-li velmi výrazný vjem kokosu, můžete se klidně vsadit, že byl použit dub americký. Nákup dubových sudů je drahá záležitost a navíc je jejich používání náročné na lidskou práci, takže když se setkáte s velmi levným vínem s vysloveně dubovým charakterem, bude to nepochybně v důsledku použití dubových štěpin, které byly vloženy do velkých, blýskavých nerezových tanků s vínem. Je to sice podvod, je však povolený zákonem. Pro více informací klikněte zde.