Portské víno

Dezertní likérové víno původem z Portugalska. Vyrábí se z modrých odrůd a z muškátů. Podle původních předpisů se mají hrozny rozšlapat. Po částečném vykvašení šťávy se přidává vinný destilát v takovém množství, aby víno obsahovalo 18% alkoholu. Mladé víno se uloží do sklepa a znovu alkoholizuje až na 22%. Aby se dosáhlo vyššího obsahu cukru, přidává se do vína alkoholizovaný mošt. Dnešní technologie jsou jednodušší a obejdou se bez původní přímé účasti lidských nohou. Také obsah alkoholu bývá nižší, ačkoliv portské stále patří mezi nejtěžší dezertní vína. Prospívá mu dlouhá doba zrání v láhvi, až 15 let. V mnoha zemích je portské velmi oblíbené (např. Velká Británie), ale u nás dáváme přednost spíše přírodním vínům nebo dezertním vínům lehčího charakteru - např. vermuty