Růžové víno

Často se setkáte v případě růžového vína s označením Rosé nebo Roséčko. Nejedná se o vína, která vznikají zkombinováním bílého a červeného vína, jak si myslí stále řada lidí. Pro výrobu růžových vín se používají vybrané odrůdy modrých hroznů, přičemž nejběžnější metoda produkce je tzv. krátkodobé uležení rmutu, tj. rozemleté hroznové hmoty. Růžové víno se tedy vyrábí v podstatě stejným postupem, jako víno červené, jen vyluhování barviva ze rmutu je právě tak krátké, že výsledný produkt není tolik obarvený, jako je obarveno červené víno při běžné délce vyluhování. Hrozny mohou být zpracovány přímým lisováním bez nakvašení rmutu (klaret), krátkou macerací nebo tzv. krvácením (slzení).

K výrobě růžových vín se nejčastěji používají odrůdy Zweigeltrebe, Svatovavřinecké, Rulandské modré, Frankovka nebo Cabernet Sauvignon.

Růžová vína mohou mít zabarvení v různých odstínech červené: od zakalené bíle (klaret), přes měděnou, meruňkovou, lososovou, až po klasické růžové variace, pro které víno dostalo svůj název.

Dle cukernatosti rozlišujeme růžové víno tak, jako ostatní vína, tedy na suchá, polosuchá, polosladká a sladká. Nejběžněji se produkuje růžové víno suché.

V chuti připomínají růžová vína zpravidla ovocné tóny. Často se jedná o chuť jahod, malin, červeného rybízu, grapefruitu apod.

Při podávání růžového vína se doporučuje chladit ho o 1 až 2 stupně více, než bílá vína.

Prohlédněte si nabídku růžových sudových vín, která aktuálně nabízíme.