Bílé sudové víno Chardonnay

Chardonnay je původní francouzská bílá moštová odrůda z Burgundska, vzniklá pravděpodobně náhodným křížením ze starobylé odrůdy Heunisch (přivezenou do Evropy Huny) a Pinot Noir (Rulandské modré). V současné době je Chardonnay internacionální odrůda pěstovaná v celém světě (vinařském). Do Státní odrůdové knih ČR byla zapsaná v r. 1987. Odrůda je příbuzná burgundským odrůdám Pinot Blanc, Auxerrois, Pinot Gris, Pinot Noir. Hrozen je středně velký, středně hustý s krátkou stopkou, bobule malé, kulaté žlutozelené.

Místní názvy a synonyma pro Chardonnay v Evropě a ve světě: Chardonnay blanc, Pinot Chardonnay, Gamay blanc, Chardennet, Chardenai, Chaudenay, Beaunois, Weißer Clevner, Melon d´Arbois, Epinette, Morillon, Aubaine, Beaunois, Feinburgunder, Melon blanc, Muscadet, Meroue, Obaideh.

Víno je plné, mladé s výraznými kyselinami. Ve vůni citrusové plody, biskupský chlebíček, kandované ovoce, ve vyzrálém víně lze cítit lískové oříšky, včelí tóny, med. V chuti charakteru banánu, kandovaného ovoce. Vůni i chuť silně ovlivňuje terroir. Protože je Chardonnay celosvětová odrůda a lehce dostupná v obchodech a vinotékách, lze na něm učebnicově sledovat rozdíly vína z různých vinařských oblastí.

Víno je vhodné k dlouhému ležení v láhvi a je rovněž velmi vhodné k barikování.

Zkratka Ch.