Vinospol – prodej lahvových a sudových vín

Bílé sudové víno Tramín červený

Tramín červený je tradiční moštová odrůda určená pro výrobu bílých vín. Do Státní odrůdové knihy ČR zapsaná v r. 1941. V ČR relativně rozšířená odrůda, která se pěstuje na 610 ha, což představuje 3,6 % z celkové výměry vinic.

Její původ sahá do starověku a pěstoval se na území římské říše. Italové tvrdí, že odrůda vznikla v okolí městečka Termeno (v údolí Adige, cca 2 km pod Bolzanem). Na náměstí v Tramínu (rakouský název městečka) je velká vinotéka s tisícovkami láhví Tramínu červeného z úpatí Dolomitských Alp. Oficiální název ve VIVC je Traminer rot. Genetická stopa Tramínu se nachází v mnoha evropských soudobých odrůdách, což prokazuje její starobylý původ. Rovněž počet synonym a místních názvů je toho dokladem, v těchto se objevují aromatické, chuťové a vzhledové projevy hroznu, či vína, také původ, viz.: Tirolensis (jižní Tyroly), Traminer aromatico, Tramín kořenný (od kořenité chuti), Crvena ružica, Rosentraminer (růžové aroma – od divoké růže) ap..

Hrozen je malý, kuželový, zahuštěný. Bobule malá, kulatá, šedo-červené barvy, slupka poměrně odolná, dužnina aromatická, sladká s nízkou kyselinou, řídká a tedy dobře lisovatelná.

Víno velmi kvalitní, aromatické, v chuti kořenité a velmi mohutné. Charakterem dle vyzrálosti hroznů je: divoká růže, med, ovoce broskev, meruňka ap. ve vůni, v chuti potom tóny různého koření typu hřebíček, zelený pepř, skořice, kompotovaného ovoce – broskev, meruňka, zralé jablko, hruška. Jedinou nevýhodou vína je nízká kyselina a suchá vína z této odrůdy se zdají prázdná v chuti, protože absentuje jak kyselina, tak zbytkový cukr, které spolu vytvářejí největší chuťový zážitek v ústech. Proto největší obliby dosahuje Tramín červený ve třídě polosuchých apolosladkých vín.

Povolené synonymum v ČR: Tramín, Gewürtztraminer.

Doporučená zkratka: TČ.